23januari2019

 

Nervkittlande DTM-seger för Ekström på födelsedagen

Nervkittlande DTM-seger för EkströmPrecis som Mattias Ekström önskade så gav han sig själv den bästa presenten på 35-årsdagen. Seger för första gången i stadsloppet på Norisring.
– Det här var en mycket speciell seger för mig och teamet, säger Mattias Ekström.

Efter att ha missat en del på varvet i Q3 under lördagens kval återfanns Mattias Ekström först på nionde plats på griden. En bra start av svensken gjorde dock att han snabbt avancerade till sjätte plats.
Början på loppet längs stadsbanan i Nürnberg blev stökigt. Säkerhetsbilen gick ut för andra gången på varv tolv. Något som gjorde att flera förare hade fullföljt sina två däckbyten redan innan racet drog igång igen på det 20:e varvet.

– Jag låg så långt fram att vi bedömde att det var smartare att köra på de optionsdäck jag precis bytt till, säger Mattias Ekström.

Ekström tillhörde den toppfyra-grupp som drog ifrån vid återstarten och där alla endast bytt däck en gång medan till exempel mästerskapsledande Rockenfeller och Paffett gjort sina stopp och låg från åttonde plats och bakåt.
Med de mjuka däcken kunde Ekström köra om Spengler i en snygg manöver i Grundigkurvan för en tredjeplats. Näste man på tur var Wickens och Ekström bromsade sig förbi inför Grundigkurvan på det 24:e varvet.

– Sedan kunde jag koncentrera mig på att göra snabba varvtider för att dra ifrån klungan bakom och samtidigt spara så mycket däck som möjligt, och Eduardo tänkte likadant så vi fungerade väldigt bra där framme, säger Mattias Ekström.

Ekström låg sedan bakom märkeskamraten Mortara i 40 varv. Samtidigt drygade de bägge Audiförarna hela tiden ut avståndet till den jagande klungan med bilar som gjort sina två däckbyten. På varv 64 tog sig Ekström sedan om Mortara, återigen i Grundigkurvan.

– Mortara hade lite problem under inbromsningen så jag kunde gå om honom utan problem, säger Mattias Ekström.

Svensken fortsatte sedan på sina mjuka däck och gick in för byte först på det 78:e varvet. Efter ett snabbt pitstopp kunde Ekström sedan defilera i mål och ta sin 18:e DTM-vinst i karriären och Audis första vinst på Norisring sedan 2002.

– Det var otroligt varmt i bilen och det var riktigt nervpirrande om jag skulle gå ut i ledning igen efter däckbytet men tack vare ett strålande jobb från teamet kunde jag behålla ledningen och köra de sista varven relativt odramatiskt och ta målflaggan, säger Mattias Ekström.

Mästerskapstabell DTM efter race 5, Norisring
1. Mike Rockenfeller, Audi, 69 poäng
2. Bruno Spengler, BMW, 67 poäng
3. Christian Vietoris, Mercedes, 55 poäng
4. Gary Paffett, Mercedes, 47 poäng
5. Mattias Ekström, Audi, 45 poäng
6. Robert Wickens, Mercedes, 45 poäng
7. Augusto Farfus, BMW, 33 poäng
8. Marco Wittman, BMW, 33 poäng
9. Dirk Werner, BMW, 22 poäng
10. Daniel Juncadella, Mercedes, 20 poäng

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev