23januari2019

 

Historiskt Grand Prix - Velodromloppet i Karlskoga

Karlskoga

Velodromloppet för historiska racerbilar kördes för 16:e året i rad och den Racinghistoriska klubben passade på att fylla 35 år. 210 historiska racingbilar stod på startlinjen, vilket är nytt svenskt rekord! Publiken strömmade till och hela konceptet med Motorsportveckan i Karlskoga var mycket lyckat.

 Micke Juhlin Formel Ford började köras 1967 och klassen kördes under många år med SM-status. År 2000 var sista året klassen ingick i SM. Några år senare dök klassen upp i historisk racing och idag kan man tävla med Formel Fordar från 1967-1990 (indelat i fyra olika årsperioder). Micke Juhlin tog pole vid helgens tävling före Viktor Ljungdahl och bröderna Oscar och John Thim. Dessa fyra herrar kämpade friskt om tätpositionerna inledningsvis i loppet. Mot slutet av loppet blev det riktigt halt, eftersom Ljungdal tappat oljepluggen och lade ut olja runt nästan hela banan. Oscar Thim sladdade av vägen på en oljefläck och tempot sjönk betydligt i fältet. Oljan räckte precis så att Ljungdahl tog sig i mål som vinnare före Juhlin och John Thim. - Jag märkte ju hur halt det var och jag undrade vilken idiot det var som lade ut oljan på banan. Jag hade ingen aning om att det var jag själv som orsakade halkan, sa Ljungdahl.

Andra racet blev än mer spännande med många positionsbyten. Ljungdahl ledde inledningsvis och sedan hade Fredrik Fogelberg greppet om racet ett tag, men i samband med en varvning tog Juhlin över ledningen som hann höll ända in i mål före Fogelberg och Alf Blomgren.

Heatet för standardbilar mellan 1966-1971 var så stort att man fick dela upp det i två heat. Över och under 1300 cc. Det var 28 bilar med större motorer och 15 i den mindre gruppen. I det större heatet stod Olav Rygge i pole, men han misslyckades totalt i starten och föll långt ned i fältet. Bo Paulson vann före Sören P Christensen och Jens Jeppesen. Paulson vann även det andra racet, men nu fick Rygge sin revansch för han blev tvåa. Christensen kom trea.

I den lilla gruppen tog Sami Salo från Finland pole och han vann båda racen före Mikael Mattsson och Kai Reunanen. Det var sammanlagt åtta finska bilar i Karlskoga. I år har man skapat ett försök till en landskamp mellan Sverige och Finland. Tävlingen i Karlskoga i helgen var den svenska deltävlingen och den finska körs på Ahvenistobanan i Hämeenlinna i augusti. Vi såg rekordmånga norska bilar i årets tävling, 40 st. Även en handfull danskar hade tagit sig den långa resan norrut.

Det kördes som vanligt fler klasser under helgen än vad som redovisas här.

Nästa deltävling körs redan om tre veckor på Ring Knutstorp och då tillkommer ytterligare 100 st sportvagnar!

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev